Zo doe je dat
13-6-2023

Tegels eruit, planten erin 

In 7 stappen een groenere tuin

Het grootste natuurgebied van Nederland? Dat zijn al onze tuinen bij elkaar opgeteld. Helaas kleuren die steeds vaker grijs dan groen. Terwijl een groene tuin, straat of balkon zorgt voor minder wateroverlast en hitte. En dat is hard nodig nu het klimaat in Nederland verandert. Help jij mee ons land weer een beetje groener te maken?  

Veel voordelen

  • Ruimte voor insecten
  • Verkoelend
  • Schonere lucht
  • Minder wateroverlast

Voor je aan de slag gaat

Een snelle manier voor een groenere omgeving is een geveltuintje maken. Dit zijn kleine tuintjes tegen de gevel van een woning. Een klein rijtje tegels eruit kan al een groot verschil maken. Het biedt ruimte voor insecten, werkt verkoelend en zorgt voor een schonere lucht. Vraag voor je aan de slag gaat wel toestemming bij de Alliantie (via het contactformulier) en je gemeente.  

Wat heb je nodig?

Heb je toestemming, dan kun je aan de slag. Voor een geveltuintje heb je het volgende nodig: 

  • Een schepje 
  • Tuinaarde of potgrond 
  • Planten  

In 7 stappen een geveltuintje

Stap 1 | Zoek een geschikte plek 

Een geveltuintje zit vaak aan de straatkant van een woning. Maar je kunt natuurlijk ook in je achtertuin aan de slag. Komt jouw geveltuintje in de zon of in de schaduw? Dit is belangrijk om te weten voor de plantjes die je erin wilt zetten. Hier vind je inspiratie voor goede planten voor een geveltuin.   

Stap 2 | Tegels eruit 

Maak je aan de straatkant van je woning een geveltuintje? Zorg dan dat er voldoende ruimte overblijft. De stoep moet minimaal 1,20 breed blijven (dit kan per gemeente verschillen). Dat staat gelijk aan 4 stoeptegels, de stoeprand telt niet mee. Zo blijft de stoep bereikbaar voor iedereen. Je geveltuintje aan de straatkant mag maximaal 60 centimeter breed zijn. Dus niet breder dan 2 stoeptegels. Wist je dat in sommige gemeenten tegels die je uit je tuin haalt gratis worden opgehaald? Amsterdam heeft bijvoorbeeld zo'n tegelservice.  

Stap 3 | Schep het zand weg 

Om plantjes goed te laten groeien, moet je geveltuin zo’n 30 centimeter diep zijn. Dat is 1 stoeptegel diep. Doe het zand in zakken en breng dit weg.  

Stap 4 | Rand maken 

Maak een scheiding tussen de geveltuin en de stoep met de stoeptegels die je hebt weggehaald. Dit voorkomt dat tegels op de stoep wegzakken. Dit doe je door de tegels rechtop te zetten. Zorg ervoor dat de opstaande tegels dezelfde hoogte hebben als de stoep.

Stap 5 | Potgrond erin  

Vul de geveltuin met potgrond. Stamp de grond goed aan. De potgrond in de geveltuin moet dezelfde hoogte hebben als de stoep.  

Stap 6 | Plantjes erin 

De plantjes kunnen erin. Geef de plantjes genoeg ruimte om te groeien. Plant dus niet te veel planten. Dompel de plantjes met de wortels even in het water voordat ze de grond in gaan.  
Plantjes kunnen duur zijn. Kijk daarom ook eens op Marktplaats of je in de buurt gratis stekjes kunt ophalen. Of wie weet vind je op Gratis af te halen goede plantjes.  

Stap 7 | Verzorgen en genieten 

Plantjes hebben regelmatig water nodig. Zeker in de zomer als het droog en heet is. En vergeet niet te snoeien op z’n tijd. Verder is het vooral genieten van het resultaat.  

Geen tuin, maar een balkon?

Voor een groen balkon hang je bijvoorbeeld gevulde plantenbakken aan de reling. En heb je wel eens aan verticaal tuinieren gedacht? Dit kun je doen door een plantenzak op te hangen. Vul deze plantenzak met planten en geniet van het groen.